Minu i v mínusu

Aneb ani v zimě se nemusíme vzdát nošení

Léto sice oficiálně skončilo už před několika týdny, říjen nám ale letos dopřál mnoho krásných dnů plných sluníčka navíc. S příchodem listopadu ale přichází opravdový podzim. Mrazivá rána, sychravé dny a zanedlouho možná i sníh, prostě počasí, že by ani psa nevyhnal. Možná máte pocit, že v takovém počasí se už venku přece nosit nedá a smutně vzpomínáte na léto, kdy to bylo tak jednoduché – prostě jenom navázat a vyrazit ven. Opak je ale pravdou. Ani v zimě se nošení venku nemusíte vzdát, stačí jen být správně vybavení. 

 

Hlavně nohy v teple

Možná vám přijde, že začínáme od konce, ale jsou to právě nohy, které při nošení v šátku nejsnadněji prochladnou. Zbytek miminka v podstatě zahříváte vaším tělem i látkou šátku, ale nožičky a hlava čouhají ven. A tak je výběr kvalitních botiček opravdu důležitý. Nemusíte hned samozřejmě pořizovat boty jako takové, zvlášť když miminko ještě nechodí. Mnohem lepší službu vám poskytnou třeba vlněné botičky nebo přímo zateplené a mnohdy nepromokavé botičky do šátků a nosítek, které sahají dětem až ke kolenům. Pokud zvolíte první možnost, tedy klasické botky ke kotníkům, určitě je doplňte teplými návleky nebo nohavicemi. Nejlépe poslouží opět vlněné, ve kterých miminku nebude zima ani v teplotách pod nulou.

 

Kuk ven s kuklou

Ano, druhou částí těla, která čouhá ven, a na kterou je potřeba si dát pozor, je hlava. Když miminko spí, snadno ho zakryjete cípem šátku, ale když je vzhůru, je důležité hlavičku v zimě chránit. Jen tak se vyvarujete například nepříjemným zánětům středního ucha a dalším zimním nemocem. Nejlepší službu vám rozhodně prokáže kukla. Ta ochrání dítěti nejen právě hlavičku, ale i krk, který chtě nechtě z šátku vždy trochu vyčnívá. Zvlášť když už je miminko větší a potřebuje prozkoumávat svět okolo ☺ I zde máte na výběr z mnoha různých materiálů, nám se ale nejlépe osvědčila merino vlna. Tu můžete používat i do velkého mrazu, na rozdíl od klasické vlny neškrábe, takže může být kolem obličeje úplně upnutá, aby dítěti nefoukalo do oušek. Navíc je velmi prodyšná, odvádí molekuly potu od těla, což oceníte především v případě, že vám miminko v šátku usne a vy jej nechcete budit sundáváním čepice. I když bude o vás opřené, nezpotí se. A kdyby se náhodou zpotilo, nebude oblečení studit. 

 

Čím míň tím víc

Díky tomu je merino vlna vhodná na zimu i na zbytek těla. Body a legíny z merino vlny vás zachrání i v případech, kdy budete s miminkem v šátku přecházet z teplého prostředí do zimy, a nebudete mít prostor na to dítě vyndávat. A právě tahle nejspodnější vrstva je ta nejdůležitější. Mezi vámi a miminkem by totiž v zimě nemělo být víc vrstev než v létě. Jen tak totiž můžete zahřívat miminko vlastním tělem a zároveň vnímat, jestli mu není moc zima nebo se naopak nepřehřívá. Pokud nabalíte miminko do šátku v kombinéze, úplně ztrácíte přehled nad tím, jak mu je. Možná se teď ptáte, jak ho ale ochránit před mrazem, když bude jen v bodýčku? Není to vůbec složité.

 

Kapsa nebo bunda

Na výběr je totiž mnoho vrstev, které mezi vámi a dítětem neudělají zbytečnou bariéru. Můžete tak zvolit například zateplenou kapsu na nošení, která se dá nosit úplně ke všemu, miminko krásně zahřeje a díky skvělému střihu nebude nijak profukovat. Je taktéž vlněná, ale podšitá příjemnou bavlnou, která zajistí ten nejlepší komfort jak pro vás, tak pro miminko. Můžete ji použít k jakékoli bundě, kabátu, vestě, může ji nosit i váš muž nebo třeba babička, když si bude chtít nošení v zimě taky zkusit. Někomu pak vyhovují víc bundy, které jsou přímo uzpůsobené na nošení dětí, a mají vepředu všitou jakousi vsadku, která se zapíná na zip či na druky. I u té platí, že obepíná jak vás, tak miminko, nepřekáží a snadno se rozepíná, třeba při jízdě autobusem nebo v obchodě, kde je teplo. Nevýhodou pak je, že si ji nemůže vzít nikdo jiný, teda pokud nemá stejnou velikost jako vy. Každému ale vyhovuje něco jiného, proto doporučujeme vyzkoušet obě varianty. 

 

Moc zima nebo moc teplo

Pokud přeci jen budete chtít miminko obléknout teple už do samotného šátku, vždy dbejte na pravidlo, že dítě potřebuje o jednu vrstvu víc než vy. Musíte taky zohlednit fakt, že se v takovém případě nebudete hřát navzájem, a proto radši přidejte. Svléknout můžete miminko vždycky. Pokud zvolíte kombinézu, pak určitě takovou, která nemá zakryté celé nožičky – v té se totiž dětem často špičky nohou zkroutí a nemají dostatečnou volnost. Radši zvolte kombinézu končící u kotníků a doplňte ji vhodnými botičkami. Aby nespadly, přetáhněte přes ně návleky. Pozor také na zipy, které mohou tlačit, nebo dokonce škrábat, když se v šátku ohnou. Kvůli tomuhle všemu by měla kombinéza být poslední volbou při nošení v zimě. 

 

Důležité je se toho nebát. Když budete mít miminko přímo na těle, snadno poznáte, jestli mu je či není zima a ne nadarmo se říká, že teple obléct se má hlavně máma. Jste to totiž vy, kdo miminko hřejete, a díky tomu nošení nemusíte vyměnit za kočárek ani v zimě a můžete si vzájemnou blízkost dopřát nehledě na roční období.