Proč zvolit elastický šátek?

Většina budoucích maminek už v těhotenství pokukuje po způsobu výchovy a starání se o svého budoucího novorozence. Mezi tyto starosti patří i volba přenášení miminka. Šátek, jako jedna z možností, získává v dnešní době na popularitě. Ale jak si vybrat ten nejlepší? Na internetu existuje velmi bohatá nabídka ať už z pohledu velikosti, materiálu, či způsobu vázání a taková šátková „začátečnice“ z toho má akorát zamotanou hlavu.

Základní otázkou při volbě šátku by měla být, zda si pořídit šátek elastický nebo tkaný? Oba mají totiž své nesporné výhody.

Elastický šátek vyniká hlavně jednoduchostí vázání, takže právě i začátečnice ho dokáže poměrně snadno uvázat. Výběr ulehčuje i fakt, že elastický šátek má jednu velikost, která padne jak statnému silákovi, tak drobným maminkám. Nespornou výhodu je i jeho lehký a prodyšný materiál, takže kontakt tělo na tělo je příjemnější pro novorozence i nosícího. Elastický sice unese i roční miminko, avšak pro ideální pohodlí je určený pro první měsíce do 6-9 měsíců (hodně záleží na váze miminka).

Šátek pevný (tkaný) má výhodu ve své nosnosti. Díky své pevnosti unese i poměrně velké dítě. Pokud se rozhodnete v případě tohoto šátku pro nový, je důležité mít na paměti, že ten je třeba “zanosit”, aby úvaz pevně držel a dítě se nepovolovalo. Mnoho začínajících maminek může odradit způsob vázání. Při uvazování tkaného šátku je třeba vázat společně s dítětem. Mnoho maminek může mít strach z toho, aby jim dítě při vázání nevypadlo. Chce to přece jenom trochu praxe. Tkaný šátek je možné dostat v několika velikostech, co může být pro začátečníka taky matoucí.


Pro který se tedy rozhodnout?


Pro začátečníky a novorozence je rozhodně vhodnější elastický šátek, který se vyznačuje snadným vázáním dopředu - nejprve šátek uvážete a pak vkládáte miminko. S tím se snoubí i velmi praktická vlastnost elastického šátku, a to vícečetná využitelnost jednoho úvazu. U doktora stačí jenom vytáhnout dítě a po kontrole ho tam opět vrátit. Nic nemusíte převazovat, což ušetří mnoho času, ale i Vaše nervy. Speciálně, pokud se šátkováním začínáte. A pokud preferujete lehký, prodyšný materiál, tak ten jednoznačně oceníte u elastického šátku, který je vhodný i v letních měsících.


Důležité je se i zamyslet jak dlouho děťátko plánujete nosit. Totiž v brzkém období kdy dítě ještě nechodí, má právě šátkování největší význam jak pro maminky, tak pro miminka. Pro ty to představuje nesporné přínosy po psychické i fyzické stránce a to hlavně ve tzv. čtvrtém trimestru. Intenzita nošení v první měsících může být proto výrazně vyšší, než je tomu v pozdějším věku, kdy dítě již samo chodí a je už poměrně těžké na dlouhé nošení.


Potřebujete poradit s výběrem šátku? Popřípadě s námi posdílet Vaše zkušenosti s jedním či druhým šátkem? Neváhejte nám napsat do komentářů. Vaše ohlasy nás zajímají.